Sanofi придоби американска фармацевтична компания за 2,9 млрд. долара

Френският фармацевтичен производител Sanofi SA постигна споразумение за придобиването на американската биофармацевтична компания Provention Bio за 2,9 млрд. долара, предаде Reuters.
Сделката ще даде на френския производител на лекарства пълна собственост върху одобрената инжекция Tzield за забавяне на прогресията на диабет тип 1, който се появява в детството или юношеството, като засяга около 65 000 души всяка година. „Транзакцията се базира на съществуваща сделка за съвместна реклама между Sanofi и Provention Bio за предоставяне на Tzield на пациенти в нужда“, гласи изявление на френската компания.

По информация на Sanofi, тя ще плати 25 долара за акция на Provention – 3,8 пъти цената на компанията при затваряне на борсата в петък. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2023 г.
Основният актив на Provention е Tzield, единственото одобрено от регулаторите на САЩ лечение за забавяне на появата на диабет. Базираната в САЩ биотехнологична фирма спечели одобрение от регулаторите в САЩ през 2022 г. за Tzield, което го прави първото лекарство, посочено, че забавя началото на третия, последен стадий на диабет при възрастни и деца над 8 г.
Sanofi, производител на дългодействащи инсулинови продукти Toujeo и Lantus за диабет, през 2019 г. прекрати по-нататъшното разработване на лекарства за диабет тип 2.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Sanofi купува американската биотехнологична компания Amunix