Правителството предлага промени в данъчните закони, за да се запуши дупката в бюджета

Служебното правителство ще предприема редица промени в  данъчните закони, за да се запуши дупката в бюджета. Това обяви служебният финансов министър Росица Велкова-Желева на извънредна пресконференция.
Целта е да няма замразяване на пенсии и държавни заплати, каквато опасност финансовият министър на практика не отрече, че съществува.
ОЩЕ: Служебната власт ни подготвя за замразяване на доходите
По думите и дефицитът за 2023 г. възлиза на 6,9% от БВП, което е далеч от границата от 3% по Маастрихтските критерии.
Велкова съобщи какви са готвените мерки – на 17 март за обществено обсъждане ще бъде публикуван пакет от данъчни закони. На 3 април ще се представи проект за Закон за държавния бюджет за обществено обсъждане, за да може на 26 април да се разгледа от правителството, уточни служебният финансов министър. Всичко това обаче трябва да бъде одобрено от следващия редовен парламент.

Основните промени в данъчните закони са:
– еднократен данък свръхпечалба за всички юридичекси лица
– връщане на стари ДДС ставки
– ще се върне 20% ДДС на ресторантьорите и фитнеса, но ще остане 0% ДДС върху хляба, брашното и 9% на бебешките храни и книгите (уточнението е след въпрос на Actualno.com)
– предварително задължение да се декларира ДДС при селектираните рискови стоки
– ще има увеличение толтакси
– ще има увеличение на концесионните възнаграждения
– държавните предприятия ще плащат 100% дивидент
– увеличение на заплатите на инспекторите на НАП – с 15%, ако съберат повече данъци от планираното и с 10%, ако съберат на 100% планираното.
По думите на Велкова, ако предложението се приеме, няма да има никаква опасност за бюджета на държавата. Остава обаче въпросът какво ще стане, ако не се приеме – защото при устойчив следващ парламент ще бъде излъчено редовно правителство, а сегашната служебна власт предлага то да бъде ограничено от нейното виждане за каква политика да се плаща до края на годината.