Удължиха зърнената сделка между Русия и Украйна, но срокът остава неясен

Зърнената сделка между Русия и Украйна, която позволява износа на селскостопанска продукция от три украински пристанища в Черно море, беше удължена в миналата седмица – на 18 март. Но срокът обаче остава неясен. Русия удължи зърнената сделка
Според споразумението от юли 2022 г. срокът се удължава автоматично за 120 дни, ако и двете страни нямат претенции. В началото на март обаче Русия поиска удължаване само с 60 дни. Турция, която заедно с ООН, е посредник между двете воюващи страни, заяви, че ще работи удължението да е 120 дни.
Украинският министър на регионалното развитие Олександър Кубраков, подписал сделката през юли, написа във Facebook, че сделката ще продължи още 120 дни, макар че в Москва настояват, че срокът е 60 дни, до средата на май. ООН също обяви удължаването на споразумението, но не уточни срока.
Сделката веднъж беше удължена със 120 дни в средата на ноември 2022 г. Тогава също имаше неяснота дали Русия ще продължи да участва в нея след обстрела над руски военни кораби, разположени в окупирания полуостров Крим. Москва се съмняваше, че ударите са от кораби, участващи в инициативата, но после оттегли възраженията си и сделката продължи.

Чрез това споразумение от август 2022 г. до средата на март Украйна е успяла да изнесе 25 млн. тона зърнена продукция (пшеница, царевица и слънчоглед) за 45 държави по света, посочват от ООН, като успокои цените на световните пазари. Това е сред малкото неща, за което Киев и Москва намериха компромис от началото на войната.
Русия настоява за облекчаване на собствения ѝ износ на селскостопански стоки и торове. Западът не налага санкции в тази сфера, но износът е затруднен по отношение на намиране на кораби, които да превозят продукцията, и застрахователи, опасяващи се от вторични санкции. Украйна настоява за по-ускорена процедура за проверка на товарите. Според текстовете на сделката корабите се проверяват при влизане в трите пристанища и на излизане, за да не бъдат използвани коридорите за превоз на оръжия. Русия удължава срока на зърнената сделка, но има условие
Междувременно по данни на Министерството на земеделието на Украйна, цитирани от Bloomberg, украинските фермери започват пролетната сеитба на зърнените култури по-рано спрямо 2022 г. Площите са с 20% по-малко (около 8,7 млн. хектара) спрямо миналата година.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Преди крайния срок: Русия поражда съмнения за подновяването на зърнената сделка
Украйна иска удължаване на зърнената сделка с една година
Русия иска отмяна на санкциите, за да поднови зърнената сделка