„Тесла“ ще строи още един завод за автомобили в Европа

По всичко изглежда, че „Тесла“ ще строи още един завод за автомобили в Европа. Американската компания вече има фабрика на стария континент в Бранденбург, край Берлин.
Американската компания преговаря с местните власти на автономната област за строителството на завод за сглобяване на автомобили в столичния район на Валенсия, съобщи испанският вестник „Синко диас“, цитиран от БТА.
Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света
Властите във Валенсия, които са подписали договор за конфиденциалност с ръководената от Илон Мъск компания, отказаха да коментират темата.

„Тесла“ е една от многото мултинационални компании, с които преговаря валенсианското правителство. На 19 май Шимо Пуш, президентът на „Хенералитат“ – Generalitat (сборно наименование на местните власти в автономната област Валенсия), заяви, че изпълнителният орган продължава преговорите на „най-високо ниво“ с 10 големи компании, които могат да инвестират 24,4 милиарда евро и да създадат 43 000 преки работни места.
През 2022 година „Тесла“ е продала най-много електрически автомобили в света – 1,31 милиона превозни средства, което е повишение с 40% спрямо предходната финансова година. Американският автомобилопроизводител се нарежда много пред конкурента си „Фолксваген“, който през миналата година е продал 572 000 електрически превозни средства в целия свят, което е отговаряло на годишен растеж от 26%.