МВФ призова централните банки да продължат със затягането на паричната политика

Международният валутен фонд призова Федералният резерв на САЩ и другите големи централни банки да „поддържат курса“ на затягане на паричната политика и да останат бдителни в борбата си срещу инфлацията. Това обяви на брифинг пред медиите говорителката на фонда Джули Козак, цитирана от Reuters и БТА.
Козак заяви още, че импулсът на американската инфлация се е забавил, но остава обезпокоителен. „Ако инфлацията наистина се окаже по-устойчива от очакваното, тогава може да се наложи Фед да повишава лихвените проценти за по-дълго врем“, добави тя.

По думите ѝ на 25 юли се очаква МВФ да публикува актуализиран доклад за световните икономически перспективи.
„Виждаме предизвикателства пред световната икономика в средносрочен план и това изисква политически мерки да бъдат предприети сега“, отблеяза Козак и изрази увереност, че „централните банки трябва да продължат курса на затягане на паричната политика, за да намалят решително инфлацията“.
Коментирайки инфлацията в САЩ, говорителката на МВФ зааяви, че се е забавила, но „остава неотложна грижа“. „Нашият съвет остава непроменен, а именно, че Фед ще трябва да запази курса на паричната си политика, за да осигури трайно намаляване на инфлацията“, заяви Козак.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Според МВФ: Какво трябва да се случи с лихвите в следващите 12 месеца?
Докога банковите лихви ще останат високи?
Експертно посещение на МВФ е в България