Финансовият министър представи бюджета, няма да реже пенсии и заплати

Планът за бюджета е да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли, така че да може да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от първи август. Това заяви финансовият министър Асен Василев на брифинг.
Още: Депутатите удължиха отново бюджета до 31 юли
„Бюджетът е разчетен при БВП, заложен от служебния кабинет, макрорамката не е променяна. Разходите за пенсии и заплати не са пипани“, уточни той.
„Бюджетът е разчетен при БВП 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа”, уточни Василев.
„Имаме допълнително увеличение на приходите така че приходната част да достигне до 69 млрд. и 321 млн. лева. имаме намаление на разходите от 1 млрд. и 851 млн. лева“, добави финансовият министър.

„Нарастване на дълга като процент от БВП няма да има. Дългът ще остане на същото ниво като миналата година – 23-24%. Влизаме с този бюджет по критериите на Маастрихт, има буфери, свързани с изпълнение на програмата в секторите на отбраната и европейските програми. Този бюджет дава добра основа за следващите няколко години, разчетен е при реалистични параметри, 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация“, подчерта Василев.
„Има записано и увеличаване на конкретни разходи, които министрите са поискали – увеличението на стипендиите за студенти, както и увеличение на майчинството през втората година“, обясни финансовият министър