Риад удължава съкращаването на добива на петрол с 1 млн. барела на ден и през септември

Саудитска Арабия ще удължи доброволното свиване на добивите си с 1 млн. барела дневно и през септември, предава държавната новинарска агенция СПА, цитирана от Reuters. Агенцията се позовава на високопоставен служител от министерството на енергетиката, според когото съкращенията „ще бъдат удължени или ще бъдат удължени и задълбочени“.
Намаляването на производството на суров петрол първоначално беше обявено през юли и според последната информация общото производство за септември се очаква да е около 9 млн. барела на ден. Освен това намаляването на продукцията може да бъде разширено и задълбочено.
Агенцията посочва, че това допълнително съкращаване е, за да се засилят усилията на страните от ОПЕК+ да поддържат стабилността и баланса на петролните пазари.
Днес ще има среща на ОПЕК, на която саудитските мерки могат да бъдат оповестени официално.

Междувременно вицепремиерът на Русия Александър Новак обяви, че Русия ще свие износа си на петрол с 300 000 барела на ден през септември спрямо съкращението с 500 000 барела през август. Русия е вторият най-голям износител в света на петрол след Саудитска Арабия.
Цените на петрола растат устойчиво след като тези две страни обявиха през юли, че ще намалят добивите си, отбелязва Reuters.
В сряда пък бяха представени данни, според които запасите от суров петрол в САЩ намаляха с рекордните 17 млн. барела през последната седмица заради увеличеното производство в рафинериите и силния износ на суров петрол. Спадът на складовите запаси до 439,8 млн. барела означава, че са с 1% под тяхна 5-годишна осреднена стойност за този период на годината.
Всички това доведе до ново поскъпване на петрола след вчерашното временно поевтиняване, като фючърсите на петрола Brent нарастват към 19.30 часа българско време с 2,24% към 85 долара за барел, а тези на американски лек суров петрол WTI – с 2.9% към 81,80 долара за барел.
ОШЕ ПО ТЕМАТА:
Саудитска Арабия свива драстично добива на петрол заради ОПЕК+
Русия става най-големият производител на петрол в ОПЕК+
Ще увеличи ли ОПЕК+ добива на петрол до края на годината?