В една от най-богатите страни всеки десети гражданин е над 80-годишна възраст

Една от най-богатите страни в света има сериозен проблем със застаряването на населението, тъй като всеки десети гражданин е над 80-годишна възраст.
Над 10% от гражданите на Япония са на възраст над 80 години, става ясно от правителствени данни, цитирани от AFP, идващи на фона на дългогодишната борба на азиатската страна със застаряването на населението.
Правителството публикува тези цифри вчера в навечерието на празничния ден в страната, посветен на „възрастните хора над 65 години“, предава БТА.
Според предоставените данни 29,1 на сто от японците са на възраст над 65 години, което е растеж спрямо отчетените миналата година 29 на сто.
„Япония има най-висок процент възрастни хора в света“, обяснява правителството, цитирайки и другите две страни, които са в челната тройка на тази отрицателна класация – Италия (24,5 на сто) и Финландия (23,6 на сто).
От десетилетия японското население намалява и застарява, тъй като младите хора в страната отлагат встъпването в брак и раждането на деца основно заради липсата на гаранции за заетостта и икономически трудности.
Демографско инженерство: Защо харченето на милиарди за борба с ниската раждаемост невинаги дава резултат
От население от 124 милиона души, 12,59 милиона са над 80 години (10,1 на сто) и 20 милиона души са над 75 години (16,1 на сто).
Една от последиците от тази ситуация е, че хората работят до по-късна възраст. Над 9 милиона възрастни японци работят, което е 13,6 на сто от активното население.
Това означава, че 25 на сто от възрастните хора в Япония имат работа, по-малко, отколкото в Южна Корея (36,2 на сто), но повече от САЩ (18,6 на сто) и Франция (3,9 на сто), според публикуваните данни.
Очаква се през 2040 г. възрастните хора в Япония да са 34,8 на сто от населението на страната.
Най-големият пенсионен фонд в света отчете рекордна възвръщаемост на инвестициите
Заплатите в Япония с най-голямо увеличение от 30 години насам 
Демографска криза: Япония ще стимулира раждаемостта с политики за 25 млрд. долара
Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада
Тревожни данни: Япония застарява по-бързо от всяка друга индустриална държава