Колко пари щяхте да спечелите, ако вместо нов iPhone купувахте акции на Apple?

Колко пари щяхте да спечелите, ако вместо да купувате всеки нов модел iPhone през годините, бяхте влагали същата сума пари в акции на Apple?
Специализираното издание за технологичния бизнес TechCruch опитва да намери отговор на този въпрос. Според публикацията, ако човек е вложил еднократно 20 000 долара в акции на Apple преди появата на първия iPhone през 2007 година, то в наши дни стойността на тези акции би била около 1.5 млн. долара и то с редица условности, като например да сте знаели предварително, кога Apple ще пусне продукта си и прочее.
Но това не отговоря на въпроса, какво би се случило, ако инвестицията в акции се случва на порции при дебюта на всеки нов модел iPhone.
Според изчисленията на медията, ако човек е купувал най-добрият iPhone всеки път, когато Apple пусне нов модел на пазара, то през годните би следвало да е платил около 16 000 долара за тези смартфони. След изглаждане с инфлацията тази сума се равнява на около 20 000 долара в наши дни.
Така, ако вместо в смартфони, тeзи средства бяха инвестирани в акции поетапно през годините, то придобитите книжа (910 акции в наши дни) щяха да бъдат понастоящем на стойност от около 147 000 долара, което се равнява на печалба от около 131 000 долара.
Apple, Tesla, Volkswagen: В кои международни компании инвестират най-много българите?

Източник: TechCrunch/Haje Kamps
Новият iPhone 15: Какви са подобренията в новите устройства на Apple?
Световният пазар на смартфони ще достигне най-ниското си ниво от десетилетие тази година
Apple стана първата компания в света с пазарна капитализация от 3 трлн. долара
Продадоха първо поколение iPhone за 100 пъти по-висока цена от оригиналната
„Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята“: Два начина как да се възползвате