Земеделският министър покани на среща протестиращите: Няма да допусна да бъдете ощетени

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, обявиха от аграрното министерство, предаде БТА.
Той информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест с вх.№ 08.00 – 408/15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.
В писмото си към протестиращите Вътев подчертава, че се познават от много години и заедно са отстоявали интересите си на производители на българска храна. „Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям“, споделя министърът.
Той посочва обаче, че „никога не сме били в толкова сложна ситуация като днешната“ – последствия от COVID пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

Вътев заявява, че след 3 месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит се е постигнало много и са реанимирани много процеси, без „умелото им хиперболизиране от политически опит“.
Министърът припомня, че България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и еврозоната – „там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници“.
„Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук, в България, по всички европейски стандарти, е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме, е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители“, отбелязва той.
По думите на Вътев кабинетът на акад. Николай Денков и Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния интерес.
Аграрният министър заявява, че като част от този кабинет няма да допусне да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

По думите му още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.
„Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими“, подчертава министърът и допълва, че уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на браншовите организации от аграрния сектор.
Министърът отправя покана към избрани от Инициативния комитет представители по всяко време на среща в ресорното ведомство за детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители.
Припомняме, че тази сутрин в цялата страна започна протест на земеделските производители, като бяха блокирани над 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре протестът ще се насочи към София.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Протестът на земеделските производители: Ето къде са основните блокади в страната
Окончателно: Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна
Министър Вътев: Не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно