Nissan ще продава само електрически автомобили в Европа до края на десетилетието

Японският производител на автомобили Nissan Motor обяви, че в бъдеще всички нови модели, които пуска в Европа, ще бъдат изцяло електрически. Компанията планира до края на десетилетието да продава само електрически превозни средства на Стария континент, обяви Reuters.
„Сега няма връщане назад. Nissan ще премине към изцяло електрически модели до 2030 г. в Европа – вярваме, че това е правилното нещо за нашия бизнес, нашите клиенти и за планетата“, заяви главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида в изявление.
Единият от двата нови електрически модела на Nissan, които вече компанията е потвърдила, че ще пусне на европейския пазар, ще се произвежда в завода в Съндърланд, Северна Англия.

Тази година Nissan повиши целите за електрическата си гама, тъй като иска да навакса в надпреварата с конкурентите си в сегмента, заявявайки, че ще пусне 19 нови електрически модела до 2030 г.
По-рано Nissan обяви, че до финансовата 2026 г., приключваща на 31 март 2027 г., 98% от продажбите ѝ в Европа ще бъдат на екологични превозни средства, което означава или напълно електрически автомобили, или хибридни, които имат както голяма батерия, така и двигател с вътрешно горене.
Новата цел на Nissan изцяло да електрифицира новите си автомобили в Европа до 2030 г. е в унисон с намеренията на европейския му партньор Renault, който планира изцяло електрическа гама също до края на десетилетието.
Ford и Stellantis също планират да бъдат напълно електрически в Европа до 2030 г. Компанията Volvo планира в световен мащаб да продава единствено електромобили до 2030 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
150% ръст в продажбите на електромобили в България
Китай готви ответни мерки ЕС заради разследването срещу китайските електромобили
Автомобилен гигант обучава хиляди работници да правят електромобили