„Чий е министърът?“: Управляващите отрязаха исканията на опозицията за териториалните планове

Ресорната енергийна комисия отхвърли предложението на опозицията държавата да договори отлагане на териториалните планове. Това се случи на извънредно заседание на комисията в една от почивките на пленарното заседание. 
Припомняме, че днес БСП, „Възраждане“ и ИТН предлагаха в срок до 20 октомври правителството да изготви и представи в Народното събрание доклад за предприетите действия и постигнатите резултати за промяната в Плана за възстановяване – да информира какво е постигнало при преговорите, както и незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив преход.  ОЩЕ: Опозицията притиска кабинета за ПВУ и отсрочка за териториалните планове
Властта не смята, че отлагането ще реши проблема
Радослав Рибарски от ПП-ДБ изрази становище, че  предложението за отлагане на териториалните планове няма да реши проблема с протестите. „Това, което предлагате, е едно поредно отлагане. Такива отлагания сме имали последните години многократно“, коментира Рибарски. Според него поредното отлагане ще ни остави без териториални планове. ОЩЕ: Рибарски: Всички държави от ЕС са подали териториалните си планове, само ние не
БСП иска оставка на правителството
„Ако смятате така да продължавате да управлявате страната, по-добре наистина си подайте оставката“, каза депутатът от БСП Драгомир Стойнев. 
По думите му случващото се днес в страната е благодарение на вижда „изцяло неадекватната политика на правителство, подкрепено ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 
„Правителството да дойде да обясни как са проведени преговорите.Тези териториални планове бяха заченати погрешно“, каза още Стойнев.  
„Министърът не е наш“
В рамките на заседанието опозицията в лицето на БСП и „Възраждане“ отправиха обвинения към управляващите за „техния министър на енергетиката“, като Радослав Рибарски отговори, че няма да адвокатства на министъра, като каза: „Той не е наш“. 
Това предизвика въпросите на опозицията чий е тогава този министър. 
Венко Сабрутев се намеси като изрази съгласие, че министърът трябва да дава обяснения пред ресорната комисия, но той смята, че опозицията ползва темата с популистки цели. 
ДПС призова за спокоен тон
„Напрежението в страната е достатъчно голямо, не е необходимо и тук да повишаваме тон“, каза Рамадан Аталай от ДПС.  По думите му правителството трябва да вземе необходимите мерки за успокояване и взиане на решение и представяне пред обществеността точни и ясни мерки как и по какъв начин ще се продължи от тук нататък.