20% спад в производствените цени през август

Общият индекс на цените на производител в промишлеността намаляват с 20.4% на годишна база през август. На месечна база обаче се наблюдава увеличение от 0.2% спрямо предходния месец юли, сочат данните на Националния статистически институт. Цените на прозиводител в промишлеността могат да се приемат за ранен измерител на инфлацията.

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 0.2% през август 2023 г. спрямо предходния месец. Покачване се наблюдава в преработващата промишленост – с 1.2%. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.4%, и в добивната промишленост – с 2.2%.
По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 12.2%, и производството на химични продукти – с 3.6%. Понижение на цените се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 1.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – 1.0%.
Общият индекс на цените на производител намалява с 20.4% през август 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 година. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 51.9%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 3.0%, и в преработващата промишленост – с 0.2%.
Производствените цени в ЕС продължават да намаляват, България втора по най-голям спад
Значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството тютюневи изделия – с 45.0%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 18.1%. Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти – със 17.5%, а също и при производството на основни метали – със 7.6%.
Индекси на цените на производител на вътрешния пазар
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар остава без промяна през август 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.8%, и в добивната промишленост – с 2.6%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение – с 2.0%.
По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти – с 5.9%, ремонта и инсталиране на машини и оборудване – с 1.4%, производството на облекло – с 0.9%. Намаление на цените е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 1.0%, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с по 0.5%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 27.2% в сравнение с август 2022 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 51.5%, и в добивната промишленост – с 4.1%, докато в преработващата се наблюдава увеличение – с 1.3%.
Седми пореден месец на спад в българското производство
Спрямо август 2022 г. значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия – с 60.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 37.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 15.3%. Спад на цените е отчетен при: производството на химични продукти – с 26.1%, и производството на основни метали – 10.8%.
Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 0.6% през август 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се наблюдава намаление с 5.9%.
Цените на производител в промишлеността намаляват с близо 11% на годишна база през юни
Понижение на производствената инфлация у нас през април